Arhiv: Korporacije in startupi. Ena plus ena je tri. Preverjeno! Drugič!

2. septembra 2020 je že drugo leto zapored na Gospodarski zbornici Slovenije potekalo srečanje v okviru programa KorpoStart. Namen programa, ki ga ob podpori Slovenskega podjetniškega sklada izvaja konzorcij v sestavi CorpoHub, GZS in SAŠA inkubator, je spodbujanje sodelovanja korporacij in inovativnih malih in srednjih podjetij (MSP, primarno start-up in scale-up podjetij) s ciljem ustvarjanja uspešnih skupnih zgodb. Dogodek je predstavljal aktiven hibrid fizičnega dogodka na GZS, kjer se je zbralo 30 udeležencev, neposrednega prenosa preko spleta in aktivnega spletnega dogodka, ki se ga je udeležilo preko 70 udeležencev.

Osrednji gost dogodka je bil soustanovitelj Startupbootcampa, The Talent Institute and Innoleaps Ruud Hendricks, strokovnjak inoviranja tako za korporacije kot startupe in kot tak oba svetova dobro razume. Izpostavil je pomen ekipe, ki mora imeti strast do tega, kar dela. Poudaril je tudi, da je pomembna izvedba in ne sama ideja, da so hitri in pogosti porazi zaželeni in je v podjetjih potrebno dvigniti zaupanje.

V nadaljevanju je Hendricksa spregovoril še o osemintridesetih načinih, zaradi katerih tako startup kot korporativne ekipe ne uspejo. Poudarjeno je bilo, da je za uspeh startupa ključna odlična, strokovna, angažirana in pripadna ekipo, vedno je potreben plan B, sodelovanje z mentorji in investitorji ter da se ustanovitelj startupa zaveda, da ne vodi podjetja, ampak da ga gradi.

V zaključnem pogovoru s Hendricksom, ki ga je vodil Aleš Ugovšek (GZS), je bilo jasno izpostavljeno, da je za uspeh potrebno razumevanje obeh svetov, k čemur bistveno prispeva tudi program KorpoStart.

Na dogodku se je z uspešnimi zgodbami predstavilo tudi več podjetij iz Slovenije. Mojca Zupan iz podjetja - startupa PlanetCare predstavila filter za čiščenje mikroplastike iz vode pri pranju perila, za katerega so prejeli tudi 1,6 mio EUR EU sredstev. Dejan Paravan iz podjetja GEN-I je povedal, da je inoviranje nujnost v hitro spreminjajočem se svetu, pri tem pa gre lahko tudi za odprto inoviranje. Vzpostavili so tudi partnerstvo z Metronom in Netisom ter izdelali prototip avtonomnih e-polnilnic za avtomobile. Gregor Smolej iz Iskratela je predstavil inovacijsko strategijo. So v procesu kreiranja učinkovitega industrijskega stroja, da bodo od naključnega inoviranja prešli do namernega inoviranja, od ideje do vrednosti. Janez Rihtaršič iz Domela je prikazal primer sodelovanja, ko so bili povabljeni k projektu izdelave respiratorja s slovenskimi podjetji. Naučili so se, da je motivacija na takšnih projektih izjemno visoka in da je to zelo dragocena izkušnja sodelovanja z zunanjimi sodelavci. V moderiranem pogovoru sta svoje poglede predstavila Klemen Šešok iz Iskre (korporacija), in startupom, ki ga je predstavljal Simon Štrancar iz SparkLPG (startup).

Program KorpoStart obsega dogodke, program za korporacije, program za start-upe in startup individualna usposabljanja. Zaključil se bo v januarju 2021.

Fotogalerija