#vabilo: 4-dnevno izobraževanje CPU: Orodja energetskega managementa

#vabilo: 4-dnevno izobraževanje CPU: Orodja energetskega managementa

Z znanjem do energijskih, stroškovnih in okoljskih prihrankov.

#vabilo: Uvodna delavnica o sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) za nove partnerje, 3. 6. 2021

Nove partnerje, ki jih zanima sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), vabimo na uvodno delavnico o sodelovanju z ESA, ki bo potekala 3. 6. 2021. Delavnica bo namenjena predvsem novim podjetjem in institucijam, ki z ESA še ne sodelujejo, bi jih pa sodelovanje zanimalo.

Novi predsednik GZS postal Tibor Šimonka

Člani Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na e-seji 5. maja 2021 za predsednika GZS za naslednje mandatno obdobje volili Tiborja Šimonko, glavnega podpredsednika Skupine SIJ.

4. seja SSO GZS: Za prehod v podnebno nevtralno gospodarstvo nujna tudi nizkoogljična elektrika in omrežje

Ljubljana, 4. maj 2021 - Na današnji, četrti seji Strateškega sveta za okolje (SSO) pri GZS so udeleženci razpravljali o potrebah gospodarstva za prehod v podnebno nevtralno, krožno prihodnost. Strinjali so se, da bi morale biti naložbe gospodarstva v ta namen izvedene v tem desetletju, kot to velja v drugih članicah EU. Investicije, ki bodo za prehod potrebne, bodo izjemno velike, zato bodo morale podprte tudi z javnimi sredstvi.

Srečanje intervizijskih skupin za HR in razvojnike

Razpravljali so o pomenu nagrajevanja in motiviranju zaposlenih.

20. okoljski dan gospodarstva

20. okoljski dan gospodarstva

Vabljeni na jubilejni, 20. okoljski dan gospodarstva

#koronainfo: Informacija glede podaljšanja državne zavarovalne sheme do konca leta 2021

Slovenija sledi podaljšanju koriščenja ukrepov za zavarovanje in (po)zavarovanje kratkoročnih tujih terjatev pred komercialnimi, nekomercialnimi in drugimi tveganji, povzročenimi zaradi epidemije covid-19, skladno z usmeritvami Evropske komisije.

#GZS: Gospodarstvo potrebuje dodatni paket protikoronskih ukrepov

Kot ključne na GZS med drugim vidijo tudi ukrepe, ki bodo ohranjali in spodbujali razvojno aktivnost v podjetjih (subvencija za razvojne kadre, raziskovalno razvojni vavčer, krepitev razvojnih izdelkov v podjetjih ter razširitev olajšav za investiranje). Ohranitev razvojnih oddelkov v podjetjih je nujna, da gospodarstvo Slovenije ne bo zaostalo za konkurenčnimi državami, kot se je to zgodilo v zadnji finančni krizi.

#GZS: Upravni odbor z ministrom Počivalškom o prihodnjih protikoronskih ukrepih za pomoč gospodarstvu

Člani UO GZS so na e-seji 22. aprila 2021 z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom razpravljali o prihodnjem paketu interventne zakonodaje za pomoč gospodarstvu, podaljšanju moratorija za kredite in poenostavitvi obstoječe poroštvene sheme. Predstavljena je bila tudi Investicijska platforma, kjer je vključenih 200 podjetij, 331 investicij v skupni vrednosti investicij 2,8 milijarde evrov, od tega največ v nove tehnologije, digitalno preobrazbo ter trajnostni in zeleni prehod.

#poročilo: Z ministrom Vizjakom o reorganizaciji in debirokratizaciji postopkov MOP

Na predstavitvi predlogov reorganizacije in debirokratizacije postopkov MOP, ki jo je 19. aprila 2021 organizirala GZS-Služba za varstvo okolja, so sodelovali minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za okolje na MOP Iztok Slatinšek in vršilec dolžnosti generalnega direktorja ARSO Joško Knez. Minister Vizjak se je med drugim dotaknil tudi problematike energetsko intenzivne industrije.

#razpisi: Evropsko tekmovanje za družbene inovacije 2021

Letošnja osrednja tema so Veščine za jutri – Oblikovanje zelene in digitalne prihodnosti.

#koronainfo: GZS za podaljšanje moratorijev kreditov za posojila

Gospodarska zbornica Slovenije je na predsednika vlade in pristojni ministrstvi naslovila poziv po podaljšanju moratorijev kreditov za posojila do konca leta 2021 za tiste panoge, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo poslovati ter predlog poenostavitve poroštvene sheme.

#koronainfo: Interventna zakonodaja: GZS predlaga oprostitev vračila prejetih sredstev

Gospodarska zbornica Slovenije je na gospodarskega ministra naslovila predlog za nujne spremembe oz. dopolnitev interventne zakonodaje. Tako je predlagala oprostitve vračila prejetih sredstev ter spremembe zakona o rudarstvu glede površinskega odkopavanja mineralnih surovin za slovensko industrijo gradbenega materiala.

#poročilo: Na strokovnem spletnem dogodku CER o gospodarstvu v pripravah za 55% znižanje emisij do leta 2030

[Povzeto po besedilu CER - Zavoda za spodbujanje inovativnih rešitev za trajnostni razvoj, energetsko učinkovitost in nizkoogljičnost: Slovenija lahko v devetih letih doseže zastavljene podnebne cilje] - Na spletnem strokovnem dogodku Šampioni zelene preobrazbe: Gospodarstvo v pripravah za 55% znižanje emisij do leta 2030, ki ga je 13. aprila 2021 organiziral CER - Zavod za spodbujanje inovativnih rešitev za trajnostni razvoj, energetsko učinkovitost in nizkoogljičnost, so o vprašanjih, kako se sektorji soočajo s to tranzicijo in v katerih fazah so, kaj podjetja potrebujejo na tej poti in kakšni so podnebni cilji Slovenije, razpravljali minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, izvršni predsednik Inštituta za trajnostno voditeljstvo Cambridge v Bruslju Martin Porter, Daniel Vallentin iz Stieftung 2°, Juoni Keronen iz finske koalicije Climate Leadership in evropska poslanca Franc Bogovič in dr. Klemen Grošelj.

#poročilo: Slovenskim podjetjem za predstavitev na Expu 2020 na voljo tudi finančne spodbude

V zvezi s finančno participacijo podjetjem predlagamo, da si ogledajo promocijske pakete in se pozanimajo o možnostih pridobitve vavčerjev, ki jih je razpisal Slovenski podjetniški sklad in bodo pokrivali med drugim tudi udeležbo na Expo 2020.

#analitika: Carinske vojne morda še niso povsem končane

Predstavnica ameriške pogajalske skupine za trgovino je ocenila, da bi lahko ZDA sprejele uvedbo 25 % carin na proizvode določenih evropskih držav, v kolikor bodo te uvedle davek na digitalne storitve.

#analitika: Nemški avtomobilisti brez velikih načrtov o novem zaposlovanju

Nemški sestavljavci osebnih vozil in dobavitelji so svoj marčevski poslovni položaj (7,9) ocenili kot precej boljšega kot v februarju