Arhiv: #koronainfo: Odprto gospodarstvo prinaša največ vrednosti

Številke okuženih eksponentno naraščajo tako v Sloveniji in celotni EU. Ob dramatičnem poslabševanju razmer se v gospodarstvu zavedamo resnosti situacije. Zato na prvo mesto postavljamo skrb za zdravje posameznika in družbe. Odgovornost slehernega izmed nas je, da se držimo vladnih ukrepov, ki jih pripravlja stroka, in tako ščitimo zdravje vseh nas, da bi krivuljo okužb čim prej obrnili navzdol. V prvem valu je gospodarstvo z izjemno skrbnostjo in odgovornim ravnanjem preprečilo širjenje okužbe znotraj delovnih okolij. Čeprav je sedaj okužba vdrla tudi v marsikatero podjetje, je nujno, da vitalni del gospodarstva ostane aktiven in v danih razmerah deluje kolikor je mogoče nemoteno. Od tega je namreč odvisnakakovostna preskrba prebivalstva, zaščita delovnih mest in dolgoročna varnost zaposlenih.

V času prvega vala bolezni covid-19 smo v Sloveniji izgubili 11.000 delovnih mest, čeprav je vlada s protikoronskimi zakonodajnimi paketi negativne gospodarske posledice nekoliko ublažila.Na roko pa so nam šli tudi ukrepi spodbujanja gospodarstva v naših izvoznih partnericah. Sedaj smo že drugič letos sredi razglašene epidemije in vse ostrejših omejitvenih ukrepov, ki začasno - za enkrat sicer za teden dni - zajema tudi delnozaustavitev javnega življenja in s tem gospodarstva.

Opozarjamo, da si gospodarstvo, s tem pa tudi celotna Slovenija, ponovne zaustavitve kot smo ji bili priča spomladi, ne more in ne sme privoščiti. Negativne posledice tedanjega »lockdowna« se čutijo še danes. Bolj zaostreni kot so ukrepi, večjo grožnjo pomenijo za izgubo poslov zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti, za delovanje in obstoj prenekaterega podjetja, posledično pa za izgubo delovnih mest. A za številkami stojijo ljudje in njihove življenjske zgodbe. Brez zaposlenih ni podjetij. Zato je vredno v ohranitev njihovih delovnih mest vložiti vse napore. Tudi z izjemno skrbnostjo in odgovornim ravnanjem, ki v razmerah epidemije omogočajo, da gospodarske dejavnosti ostanejo odprte. Spomladi so podjetja uspešno zavrla širjenje koronavirusa znotraj delovnih okoljih. Kljub mnogim vdorom okužbe jim bo uspelo tudi sedaj, saj so bolje pripravljena - s preventivnimi varnostnimi ukrepi, z delom od doma, kjer je to mogoče, z opredelitvijo protokolov za primer okužbe enega ali več zaposlenih, z uporabo ustrezne opreme in zaščitnih pripomočkov – vse s ciljem ohranitve poslovanja ob hkratnem zagotavljanju zdravja, na dolgi rok pa tudi varnost zaposlenih.

Gospodarstvutudi hitro spreminjanje odlokov, ki posegajo v poslovanje njihovih dejavnosti, povzroča veliko dodatne negotovosti. Pozivamo Vlado RS, da takoj po enotedenskem obdobju, za katerega uvaja delno zaustavitev, te najostrejše ukrepe ponovno odpravi. Privsakem novem ukrepu pa naj oceni potencialno škodo za gospodarstvo. To je najboljši recept, da se zdravstvena kriza ne bi prelila tudi v globoko ekonomsko in socialno krizo. Gospodarstvo med drugim zagotavlja nemoteno oskrbo prebivalstva, pa tudi ohranitev obsega davčnih prilivov, ki napajajo šolstvo, zdravstvo, policijo in številne druge javne storitve. Če se ti zmanjšajo, bo neposredno ogroženo tudi delovanje države. Za letošnje leto pri Analitiki GZS ocenjujejo negativno gospodarsko rast v višini med 6 in 7 odstotki.

 

Ob tem izpostavljamo nujnost, da Vlada potem, ko naj bi jutri stopil v veljavo težko pričakovani #PKP5, ki bo prinesel podaljšanje nekaterih za gospodarstvo zelo koristnih ukrepov,čim prej pristopi k pripravi šestega protikoronskega zakonodajnega paketa. Potrebno je izboljšati likvidnostno shemo, zamrzniti dvig minimalne plače, olajšati zagon investicij v podjetjih, omogočiti pozavarovanje terjatev v Sloveniji, pomagati z ukrepi najbolj prizadetim podjetjem …

Z namenom informiranja podjetij in promocije preventivnih ukrepov na GZS v zadnjih mesecih tesno sodelujemo z NIJZ, Kliničnim inštitutom za medicino dela, prometa in športa ter Ministrstvom za zdravje. Delodajalcem so tako sedaj na voljo številni koristni napotki v obliki dokumentov, video prispevkov dobrih praks, webinarja ipd., kako preprečevati nevarnost covid-19 v delovnem okolju. Več informacij je med drugim na posebni spletni strani GZS – Poslovne informacije v času koronavirusa, kjer lahko podjetja najdejo tudi aktualne informacije glede ukrepov na področju delovnopravne zakonodaje, financ in likvidnosti, pa tudi splošne poslovne informacije, vključno z veljavnimi omejitvami.

Fotogalerija