Arhiv: Digitalizacija – potencial za ponovni gospodarski zagon

Digitalizacija je v času širjenja covid-19 doživela neverjeten razcvet. Digitalne tehnologije in orodja so se v teh mesecih izkazali kot ključni za olajšanje poslovanja, prodaje, dobavnih verig, proizvodno avtomatizacijo,... Ne le v gospodarstvu, tudi v celotni družbi je digitalizacija prispevala k okrepitvi medsebojne komunikacije, so se strinjali udeleženci  virtualne konference GoDigital2020, ki jo je 19. novembra 2020 organiziralo Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS v sodelovanju z IKT horizontalno mrežo in Digitalnim inovacijskim stičiščem Slovenije.


Če je bila pri uspešnem preprečevanju zdravstvene krize najpomembnejša aktivacija državljanov za #ostani doma, danes za poslovna preživetja »go digital« še nikoli doslej ni bil bolj relevanten. To je povzela tudi današnja digitalna konferenca, katere rdeča nit je bila »čas za spremembe, ki nam jih narekuje epidemija«.

 

»Že v preteklosti smo vedno govorili, kako je tehnologija, digitalizacija nekaj, kar spreminja poslovno okolje, kar omogoča nove poslovne modele, višjo produktivnost, večjo odpornost, večjo konkurenčnost, v kar smo se lahko v teh mesecih še kako prepričali,« je povedala Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS in dodala, da nam virus jemlje medsebojno povezavo, tehnologija pa je tista, ki nam jo ponovno vzpostavlja, čeprav na drugačen način.

 

Številni koraki v smeri večje digitalizacije so bili narejeni, vendar pa so pred nami še veliki izzivi in nove priložnosti, ki od nas terjajo nova digitalna znanja in veščine. Zato je dejstvo, da morajo biti naložbe v digitalne tehnologije eden od stebrov na poti do ponovnega gospodarskega zagona. Nekatere države in podjetja so krizo že dobro izkoristila, nekatere ne. Zato je po prepričanju Nenad Šutanovca, direktorja GZS – Združenja za informatiko (ZIT) in telekomunikacije, pravi trenutek, da »pogledamo, kako naprej in se vprašamo ali smo lahko med tistimi, ki bomo krizo izkoristili za gospodarski pospešek. Ključni element je obuditi potrebo po spremembah ter prenesti to zavest na vse ravni organizacij

 

»V ZIT in GZS verjamemo, da je še posebej digitalizacija priložnost za Slovenijo in njeno gospodarstvo, da v prihodnjih letih lahko še pospeši svoj razvoj, produktivnost in konkurenčnost. Ni potrebno, da svoja IKT podjetja primerjamo z ZDA ali Kitajsko, lahko pa najdemo svoje mesto na globalnem trgu tudi na področju, kjer smo lahko ne samo dobavitelj v različnih panogah, temveč tudi pomemben razvojni partner,« je povedal Igor Zorko, predsednik UO ZIT in podpredsednik GZS.

Da digitalizacija ni več samo del dolgoročne strategije, ampak mora biti prioriteta med izvedbenimi aktivnostmi, je na konferenci GoDigital povedala Medeja Lončar, predsednica Združenje Manager. »Digitalna preobrazba torej ni več izbira, ampak edina smer za nadaljnje inovacije, nove storitve in celo povsem nove, na podatkih osnovane poslovne modele.« Verjame, da v najbolj zanimivo obdobje šele vstopamo. Odprtost in povezovanje z drugimi – posamezniki, podjetji in institucijami – je nujno. Prihodnost namreč ni rezervirana le za najbolj tehnološko in digitalno napredna podjetja, temveč predvsem za tiste, ki bodo dovolj odprti za najrazličnejša sodelovanja, za tiste, ki so dovolj hitri v implementaciji novih tehnologij ter etični v svojem delovanju.

 

Na konferenci so svoje poglede predstavili tako domači in tuji predavatelji: Emily Mansfield, The Economist Intelligence Unit, Angela Salmeron, IDC, Cecilia Bonefeld-Dahl, Digitaleurope, Joe Peppard, MIT Sloan School of Management, Peter Wostner, Urad za makroekonomske analize in razvoj.

 

S primeri dobrih praks so se predstavila tudi uspešna slovenska podjetja, ki so digitalizacijo izkoristila za rast, razvoj in uspeh podjetij. Da moramo čas, v katerem smo se znašli, izkoristiti čim bolje, pa so razpravljali na okrogli mizi  z naslovom Nikoli ne zapravi dobre krize… ali kako do digitalnega preboja Slovenije.

Fotogalerija