Arhiv: #GZS: Po mnenju delodajalskih organizacij minimalna plača ne sme biti prepuščena zgolj političnemu odločanju

Delodajalske organizacije - Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije - ostro nasprotujejo načinu obravnave višine minimalne plače in z njo povezanega izračuna minimalnih življenjskih stroškov v Državnem zboru (ponovno) brez kakršnega koli predhodnega socialnega dialoga. Zato se 25. oktobra ne bodo udeležile 60. nujne seje Odbora za delo, družino, socialo in invalide, katere sklic je zahtevala SD.

Po enaki analogiji je bil namreč sprejet trenutno veljavni Zakon o minimalni plači v letu 2018, ki je pustil neizbrisne negativne posledice tako na socialnem dialogu kot predvsem v gospodarstvu.

Zdaj so delodajalske organizacije svoje stališče posredovale predsednici odbora Evi Irgl. Apelirale so, da ob nastali blokadi delovanja Ekonomsko socialnega sveta minimalna plača kot ključna kategorija določanja stroškov dela v gospodarstvu spet postane del dogovora socialnih partnerjev in ministrstva za delo, in ni ponovno prepuščena zgolj političnemu odločanju. K temu zavezuje tudi s strani Republike Slovenije ratificirana konvencija Mednarodne organizacije dela.

Fotogalerija