Arhiv: #Najava posveta SRIP MATPRO, »Pot do zelenega proizvoda – trajnost izven okvirjev«, 13. oktober 2022, GH Bernardin, Portorož

NAJAVA
Posveta SRIP MATPRO 2022

"Pot do zelenega proizvoda - trajnost izven okvirjev"

Dogodek pod okriljem SRIP-a MATPRO je namenjen srečanju in izmenjavi mnenj med državnimi institucijami, slovenskim gospodarstvom in institucijami znanja.
Letos bo organiziran v okviru mednarodne konference AMPT 2022.

Vabimo vas, da se nam pridružite

v četrtek 13. oktobra 2022, v GH Bernaredin v Portorožu

Okoljske spremembe, ki smo jim priča, že danes zahtevajo takojšnji prehod na drugačen način razmišljanja ter delovanja tako družbe kot gospodarstva. Zeleni prehod zahteva krožno razmišljanje, začenši z zelenimi materiali ter z designom in procesom do oblikovanja zelenega produkta, kar bo letošnja rdeča nit posveta. Skupaj bomo razmišljali drugače in odgovarjali na vprašanje, kako priti do zelenega produkta:

  • kaj pri tem potrebujemo,
  • kaj se mora spremeniti,
  • kdo nam lahko pri tem pomaga ter
  • na katerih močnih točkah lahko gradimo zeleno zgodbo.

Povezovanje in razvoj sta ključna za preboj v zeleno; s pomočjo vpeljevanja pametne industrije in krožnega gospodarstva moramo doseči večindustrijsko trajnost – industrijsko simbiozo. Za slednje bodo potrebna tudi vlaganja v raziskave in razvoj ter usposobljen kader, ki bo nosilec sprememb na teh področjih.

Dopoldanski del posveta bo namenjen začetku zelene poti - prihodnosti na področju raziskav zelenih ogljično-nevtralnih materialov, ki predstavljajo podlago za oblikovanje zelenega proizvoda. Posvetili se bomo zeleni poti od materiala do proizvoda in nazaj; oboje lahko s povezovanjem in konkretnimi projektnimi idejami skupaj izkoristimo za konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Nagovorili bomo tudi področje zakonodaje in razpisov za doseganje trajnosti izven okvirjev. Sogovorniki bodo predstavniki države ter institucij znanja s področja metalurgije, kompozitov in tehnologij.

V popoldanskem delu bomo raziskali in identificirali različna pomembna področja, kot so procesi, dizajn in materiali ter kadri, ki bodo pripeljali do zelenega produkta. Industrijsko simbiozo bomo krepili z oblikovanjem verig vrednosti, povezovanjem in snovanjem projektov za spodbujanje raziskav in razvoja, inovacij in krepitev področja trajnostnega razvoja človeških virov z namenom doseganja cilja zelene poti. Povezovanje različnih strokovnjakov bo prispevalo k ustvarjanju sinergij, celostnemu razmišljanju o zeleni poti od materiala do produkta ter tkanju interdisciplinarnih povezav in konkretnih korakih za doseganje trajnosti izven okvirjev ob podpori trajnostnega razvoja človeških virov.

Mednarodna konferenca AMPT 2022
Še posebej pa vas vabimo, da se v petek, 14. oktobra 2022, udeležite katere izmed sekcij s področja materialov in tehnologij, ki bodo organizirane v okviru mednarodne konference AMPT 2022 (23rd Int. Conference on Advances in Materials and Processing Technologies), ki bo v Portorožu potekala od 10. do 14. oktobra. Več informacij o sami konferenci najdete na spletni strani konference www.ampt2022.org, program konference pa na https://www.ampt2022.org/e_files/content/Detailed_program.pdf.

Posvet je brezplačen. Program in prijavo na dogodek bomo objavili v vabilu, predvidoma do sredine septembra.

Veseli bomo, če se nam boste pridružili!

Vabljeni so tudi predstavniki medijev.

Fotogalerija