Arhiv: Vabilo na spletni seminar o kibernetski varnosti

Vabljeni na strokovno-izobraževalni seminar

 Demistifikacija tehnologij kibernetske varnosti v okviru EDIH DIGI-SI. 


Datum: 29. 11. 2023

Trajanje: 11.00-15.00

Lokacija: MS Teams


Razvoj informacijskih tehnologij in interneta pomenita vedno večjo količino podatkov in digitalnih storitev, kar za seboj potegne izzive kibernetske varnosti. Zagotavljanje kibernetske varnosti vključuje tehnične in netehnične vidike. V okviru seminarja se bomo osredotočali na koncepte in tehnologije kibernetske varnosti, ki so pogosto napačno ali nepopolno razumljeni oz. sploh niso poznani.
 

Mikro, mala in srednje velika podjetja ter javna uprava: vljudno vabljeni na strokovno-izobraževalni seminar Demistifikacija tehnologij kibernetske varnosti v okviru EDIH DIGI-SI.  

Seminar bosta izvedla izr. prof. dr. Marko Hölbl in dr. Marko Kompara iz Laboratorija za podatkovne tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. 

V okviru seminarja bodo predstavljeni različni vidiki kibernetske varnosti. Tako bodo predstavljene osnove kriptografije, s čimer želimo razbliniti misterij okoli tehnologij, ki so osnova številnim varnostnim mehanizmom. Uporaba kriptografije se navezuje tudi na digitalna potrdila in infrastrukturo javnih ključev. Razjasnili bomo pojme kot so elektronski podpis, digitalno potrdilo, SIGEN-CA, eOsebna, ipd. ter možnosti uporabe v praksi.

Pomemben vidik varovanja informacijskih sistemov predstavlja tudi varovanje komunikacijske povezave, za kar lahko uporabljamo tehnologiji kot sta HTTPS in VPN, kjer bomo naslovili napačne predstave, povezane z omenjenima pojmoma. S predstavitvijo novih možnosti uporabe biometrije, FIDO 2 oz. PassKey bomo naslovili vidik overjanja uporabnikov. Dotaknili se bomo tudi prihodnosti kibernetske varnosti v dobi kvantnih računalnikov ter zaključili seminar s celovitim pristopom k informacijski varnosti, sistemom za upravljanje informacijske varnosti. 

Nadgradite in pospešite svoje poslovanje - rezervirajte svoje mesto še danes! 

Več informacij o dogodku lahko najdete tukaj. 

DIH UM
Služba za prenos znanja in tehnologij
Slomškov trg 15
2000 Maribor

Fotogalerija