Koristne informacije za člane SRIP MATPRO

EENergy – spodbuda za varčevanje z energijo

EENergy je projekt, financiran s strani EU, ki evropskim malim in srednjim podjetjem (MSP) ponuja 900 subvencij v vrednosti 10.000 EUR za izvajanje ukrepov, ki zmanjšujejo porabo energije in posledično ogljični odtis. S skupnim proračunom 9 milijonov EUR projekt EENergy aktivno podpira MSP v luči vplivov podnebnih sprememb, energetske krize in EU Green Deal-a.
Glavni cilj EENergy subvencij je izboljšanje energetske učinkovitosti MSP. Sredstva se lahko uporabijo za svetovanje/storitve in/ali kot investicije. Prihranki energije se naj dosežejo s procesi, poslovnimi modeli, novimi postopki in investicijami v zgradbe in proizvodne linije.

Upravičenci so tisti, ki lahko formulirajo pristop, s katerim lahko z EENergy subvencijo dosežejo (več kot) 5-odstotni prihranek energije. Vsi prijavitelji iz Slovenije morajo ustrezati EU definiciji za MSP (večinoma samostojni, profitno usmerjeni, manj kot 250 zaposlenih, manj kot 50 milijonov EUR letnega prometa, manj kot 43 milijonov EUR bilančne vsote). Pogoj je tudi, da so podjetja ustanovljena pred 1. januarjem 2023 in že operativna. Posebej zaželene so prijave MSP iz energetsko intenzivnih industrij. Subvencije se financirajo 100% in so nepovratne.

Če ste majhno ali srednje podjetje in želite izboljšati svojo energetsko učinkovitost, se za prijavo na EENergy Grant obrnite na kontaktno točko mreže Enterprise Europe Network in razvijte koncept, ki ga nato najkasneje do 15. maja oddate preko spletne strani: https://eenergy-project.eu/

Slovensko-britanski dan obrambne industrije, 21. 5. 2024, Steklena dvorana Grand Hotela Union Eurostars, Ljubljana

Dogodek predstavlja odlično priložnost za predstavitev dobrih praks in dosežkov obrambne industrije obeh držav. Prav tako bo forum možnost za vzpostavitev in krepitev stikov ter razvoj novih poslovnih priložnosti.
K prijavi organizatorji vabijo podjetja, ki nudijo proizvode in storitve na področju obrambne industrije ter podjetja s komplementarnimi dejavnostmi, še posebej na področju elektroindustrije, strojne industrije in podobno.
Sodelovanje so potrdila britanska podjetja: Babcock, BAE Systems, Assongu Tradings Ltd, The Blue Group, TIA Group, Mallaghan Group.
Dogodek, ki ga organizira Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Grozdom obrambne industrije Slovenije (GOIS) ter Veleposlaništvom Združenega kraljestva in Severne Irske organizira Slovensko britanski dan obrambne industrije je brezplačen in bo potekal v angleškem jeziku.
Rok za prijavo je 17. maj 2024.
PROGRAM in PRIJAVA ter podrobnejse informacije:
https://www.izvoznookno.si/aktualno/vabilo-na-slovensko-britanski-dan-obrambne-industr/

Povezovanje z Japonsko in J. Korejo preko nove EU iniciative

Program EU Business Hub (https://eubusinesshub.eu/), ki ga financira EU, podpira podjetja EU v zelenem, digitalnem in zdravstvenem sektorju pri vstopu na trge Japonske in Republike Koreje. Povezuje evropska podjetja s trgi Japonske in Republike Koreje, ponuja profesionalno usposabljanje, omogoča večjo vidnost izdelkov in storitev na azijskih trgih ter zagotavlja logistično podporo. Program obsega 20 poslovnih misij v naslednjih štirih letih, kjer lahko podjetja izkoristijo individualna B2B srečanja in različne sektorske vpoglede.

Vključitev v ta program je strateška priložnost za vsa slovenska podjetja, ki želijo raziskovati nove trge, graditi mednarodne poslovne vezi in povečati svojo konkurenčnost. EU Business Hub nudi kritje dela stroškov in ponuja prilagojene storitve za udeležence, kar zmanjšuje finančno breme za podjetja pri raziskovanju novih priložnosti.

Zainteresirana slovenska podjetja vabijo k udeležbi spletnega predstavitvenega dogodka (https://eubusinesshub.eu/launch-event-eu-business-hub), ki bo potekal 28. maja 2024 in je idealna priložnost za podrobnejše informacije o programu in srečanje z vodilnimi predstavniki Evropske komisije in uspešnimi poslovneži, ki že delujejo na trgih Japonske in J. Koreje.
Več o programu: https://eubusinesshub.eu/

Fotogalerija