Javni razpisi in dokumenti, avgust 2024

Obveščamo vas o novo objavljenih in preklicanih razpisih ter novih dokumentih povezanih z njimi, in sicer:

a.       PREKLIC Javnega razpisa za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost

Javna agencija SPIRIT Slovenija zaradi spremenjenih posebnih pogojev preklicuje Javni razpis za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost v Republiki Sloveniji 2024, objavljen v Uradnem listu RS št 44/2024 dne 31. maja 2024. Nov javni razpis bo objavljen v kratkem. Takrat bodo prijavitelji tudi eksplicitno seznanjeni s spremembami v zvezi s preklicanim javnim razpisom. Podrobnejše informacije so dostopne tukaj.

b.       Nova obrazca za dodelitev spodbude za investicije in vloge za strateško investicijo

V veljavo sta stopila nova, spremenjena obrazca vloge za dodelitev spodbude za investicije, ki bistveno prispevajo k razvoju slovenskega gospodarstva, in obrazec vloge za strateško investicijo. Oba sledita nedavnim spremembam Zakona o spodbujanju investicij, ki je bil usklajen z evropskimi pravili o državnih pomočeh. Podrobnejše informacije so dostopne tukaj.

c.       Prihajajoči dogodki in programi Evropske vesoljske agencije (ESA), ki so pomembni za člane vesoljske skupnosti:

1.       ESA - Industry Space Days, 18. – 19. september 2024, ESA/ESTEC, Noordwijk, Nizozemska

o    Dogodek organizira ESA SME sekcija z namenom spodbujanja sodelovanja v vesoljskem sektorju.

o    Ključni elementi dogodka:

§  Predhodno dogovorjena individualna srečanja

§  Razstavni prostori ESA in industrije (razprodano)

§  Ključni govorci in panelne razprave

§  Predstavitve in delavnice ESA

o    Registracija in načrt razstavljalcev: https://isd.esa.int/

2.       ESA program ARTES - bodoča vlaganja na področju telekomunikacij in varne povezljivosti

o    ESA pripravlja predlog programa za bodoča vlaganja v telekomunikacije in varno povezljivost.

o    Prosimo, da do 9. septembra 2024 na e-naslov sabina.kolesa@gov.si posredujete informacije o načrtovanih aktivnostih in prioritetnih področjih.

3.       ESA dogodek BASS - “Towards a Space-Powered Economy”, 25. – 26. november 2024, ECSAT, Harwell, UK

o    Dogodek bo predstavil priložnosti in izzive uporabe vesoljskih tehnologij za nevesoljske gospodarske sektorje.

o    Več informacij in registracija: https://business.esa.int/news/towards-space-powered-economy-bass-conference-to-take-place-harwell-november

4.       Informacije Obzorje Evropa Grozd 4 - Vesolje

o    Posnetek webinarja in predstavitve o možnostih lansiranja satelitov ali eksperimentov so na voljo tukaj: https://defence-industry-space.ec.europa.eu/join-iod-iov-webinar-2024-07-08_en

o    Nedavno objavljeni razpisi za IOD/IOV podporne dejavnosti:

§  Carrier procurement for aggregation and operation services

§  Launch service for Project 1.1

§  Launch service for Project 1.2a

o    Več informacij na namenski spletni strani IOD/IOV Europa.

Za podrobnejše informacije o programih in dogodkih se obrnite na nacionalno kontaktno osebo: Ivan Skubic Nacionalna kontaktna oseba Obzorje Evropa, Grozd 4 (vesolje) E-naslov: ivan.skubic@gov.si

d.       Razpis LIFE

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je v Uradnem listu objavilo Javni poziv za sofinanciranje projektov s programskega področja LIFE (program za okolje in podnebne ukrepe), podprograma Narava in biotska raznovrstnost, za leto 2024. Rok za oddajo vloge za sofinanciranje na MNVP je do vključno 3. septembra 2024Predmet javnega poziva je sofinanciranje standardnih projektov ukrepov (angleško »Standard Action Projects«), ki bodo odobreni v okviru teme Narava in biotska raznovrstnost (LIFE-2024-SAP-NAT) na razpisu Evropske komisije (EK) za leto 2024 (v angleščini). MNVP bo sofinanciral tiste projekte, ki bodo v najmanj 50 % celotne finančne vrednosti projekta izvajali ukrepe iz Programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028, Priloga B, pri tem pa mora zaprošena vrednost sofinanciranja, upoštevajoč zaprošeni delež sofinanciranja, znašati najmanj 500.000 evrov. Sofinanciranih bo do največ 20 odstotkov upravičenih stroškov projekta.

Podrobnejše informacije so dostopne tukaj.

Fotogalerija