PONOVNA OBJAVA Javnega razpisa za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost v Republiki Sloveniji september 2024 (JR INVEST september 2024 - NOO)

V petek 16. 08. 2024 je Javna agencija SPIRIT objavila posodobitev Javnega razpis za spodbujanje velikih investicij za spodbujanje produktivnost in konkurenčnost. 

Ključne spremembe so:

  1. Investicija mora biti skladna s celotno okoljsko zakonodajo Evropske Unije in Republike Slovenije.
  2. Vsebina investicije se poleg vseh našitih dejavnosti iz prvotnega razpisa dodatno ne sme nanašati na dejavnost, ali sredstva, povezana z odlagališči odpadkov, sežigalnicami in napravami za mehansko biološko obdelavo; za sežigalnice ta izključitev ne velja za ukrepe v obratih, namenjenih izključno obdelavi nevarnih odpadkov, ki jih ni mogoče reciklirati, in za obstoječe obrate, kjer so ukrepi v okviru tega ukrepa namenjeni povečanju energetske učinkovitosti, zajemanju izpušnih plinov za skladiščenje ali uporabo ali pridobivanju snovi iz pepela sežiganja, če takšni ukrepi v okviru tega ukrepa ne omogočajo povečanja zmogljivosti obdelave odpadkov v obratih ali podaljšanja življenjske dobe objektov, za kar so zagotovljeni dokazi na ravni obrata; za obstoječe naprave za mehansko biološko obdelavo ta izključitev ne velja, kadar so aktivnosti v okviru tega ukrepa namenjene povečanju energetske učinkovitosti ali nadgradnji ločenih postopkov recikliranja odpadkov za kompostiranje bioloških odpadkov in anaerobno presnovo bioloških odpadkov, če take aktivnosti v okviru tega ukrepa ne privedejo do povečanja zmogljivosti obdelave odpadkov v napravah ali podaljšanja življenjske dobe naprav, za kar se dokazi zagotovijo na ravni naprave.
  3. Vse, kar bo kupljeno/ razvito/proizvedeno v sklopu investicije (produkti oz. stroji in oprema), ne uporablja izključno fosilnih goriv kot vir energije oz. se ne vstavlja v produkt, ki uporablja izključno fosilna goriva. Stroji, ki delujejo izključno na fosilna goriva so v neskladju s posebnimi pogoji a investicijo.
  4. Rok za oddajo vlog je 11. 09. 2024 do 9.00 ure.  

Vsi ostali pogoji ostajajo nespremenjeni. 

Predmet javnega razpisa:

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje investicij v osnovna opredmetena in neopredmetena sredstva, ki bodo prispevale k doseganju višje dodane vrednosti na zaposlenega, okoljsko odgovornem ravnanju, večji energetski ter snovni učinkovitosti in k ohranjanju delovnih mest. 

Za dodelitev subvencije se lahko prijavi investitor, z investicijo v vrednosti (za ugotavljanje vrednosti investicije se uporabijo podatki o upravičenih in neupravičenih stroških naložb v opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva brez davka na dodano vrednost ter drugih davkov in dajatev):

  • od 1.000.000 do 12.000.000 eurov v predelovalni dejavnosti,
  • od 500.000 do 3.000.000 eurov v storitveni dejavnosti,
  • od 500.000 do 2.000.000 eurov v razvojno-raziskovalni dejavnosti,

pri čemer mora investicija v stroje in opremo v vseh treh primerih znašati najmanj 50 % vrednosti investicije. 

Investicija mora biti zaključena najkasneje do 30. 6. 2026, pričeti pa se mora izvajati najkasneje v roku 6 mesecev po sklenitvi pogodbe o dodelitvi subvencije. Investicija se ne sme začeti izvajati pred oddajo vloge na razpis. 

Sofinanciranje investicije je odvisno od velikosti gospodarske družbe in lokacije, na kateri bo investicija izvedena ter sheme državne pomoči, ki se uporabi za investicijo skladno z določili javnega razpisa. 

Upravičeni stroški:
  • stroški gradnje (pripravljalna in zemeljska dela, gradbena dela (novogradnja, preureditev, obnova), strojne in elektro instalacije, zunanja ureditev …),
  • stroški nakupa opredmetenih osnovnih sredstev (zemljišča, zgradbe, stroji in oprema),
  • stroški transporta, montaže in zagona strojev ter opreme. V primeru nakupa strojev in opreme so upravičeni tudi stroški, povezani z aktiviranjem strojev oziroma opreme v tehnološki proces, v kolikor se stroški transporta, montaže ali zagona ustrezno knjižijo med osnovna sredstva na način, da povečujejo vrednost nabavljenega osnovnega sredstva,
  • stroški nakupa neopredmetenih osnovnih sredstev, ki nimajo fizične ali finančne oblike in pomenijo prenos tehnologije z nakupom patentnih pravic, licenc, blagovnih znamk, strokovnega znanja ali druge intelektualne lastnine.
 Prijavitelji:

Na razpis se lahko prijavi gospodarska družba, registrirana v Republiki Sloveniji, kjer se bo izvedla investicija. Prijavitelj (po  odobritvi dodelitve subvencije: končni prejemnik) po tem javnem razpisu je gospodarska družba, ki je registrirana najmanj 12 mesecev pred mesecem oddaje vloge (upošteva se datum registracije gospodarske družbe na sodišču) in ima zaključeno najmanj eno poslovno leto pred oddajo vloge. Do subvencije niso upravičeni prijavitelji, ki so prejeli pozitivno odločbo o dodelitvi subvencije po JR INVEST2022-NOO v letu 2022 ali 2023. 

Celotna razpisna dokumentacija z vidnimi spremembami in dopolnjenimi obrazci je objavljena na spletni strani SPIRIT.

Fotogalerija