Dan inovativnosti 2024: članI SRIP-a MATPRO prejeli skupno 13 nacionalnih priznanj za inovacije ter posebno priznanje za prebojno invencijo

Dan inovativnosti 2024: članI SRIP-a MATPRO prejeli skupno

 13 nacionalnih priznanj za inovacije 

ter posebno priznanje za prebojno invencijo

 

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije 10. septembra že dvaindvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem oziroma inovatorkam in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila »Izbrali smo trajnost«. Med prejemniki priznanj so podjetja, člani SRIP-a MATPRO, prejeli 3 zlata, 9 srebrnih in 1 bronasto priznanje. Vsem prejemnicam in prejemnikom priznanj iskreno čestitamo! 
Več >>>>>> TUKAJ!   

Zlata priznanja:

MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o.: SCT tehnologija pogonskih motorjev
Tehnologija hlajenja MAHLE-jevih SCT pogonskih motorjev je bila leta 2023 nagrajena s Top Innovator Award 2023 Evropskega združenja avtomobilskih dobaviteljev (CLEPA). Nov koncept hlajenja zagotavlja izredno učinkovito izrabo aktivnih delov elektromotorja, zaradi česar lahko pogon trajno obratuje v celotnem področju vrtljajev z več kot 90% vršne moči. SCT tehnologija pogonskih motorjev je zaščitena z več družinami patentov, ki obsegajo tehnologije izdelave komponent, metode obratovanja in tehnične značilnosti celotnega pogonskega sklopa.



SIJ Acroni d.o.o.: Jeklo prihodnosti – Inovacija za vodikove gorilne celice
Jeklo MKMCrMoW22 so skupaj z nemškim kupcem namensko razvili za novo generacijo vodikovih gorilnih celic SOFC (The solid oxide fuel cell). Gre za edinstven razvoj jekla in procesa, izveden po postopku pretaljevanja odpadnega železa in kontinuirnega litja. Kot končna aplikacije se uporablja v gorilnih celicah nove generacije – SOFC. Jeklo je sposobno prenesti visoke temperature v časovno zelo dolgem obdobju ter obenem ohraniti vse svoje prvotne karakteristike.



SIJ Metal Ravne d.o.o.: Razvoj superzlitine UTOPTI / CHN35VT-VD po inovativnem postopku EPŽ kot prvi na svetu
Eden izmed največjih globalnih izzivov moderne družbe je zagotavljanje trajnostnih energijskih virov. Pri tem ima pomembno vlogo nuklearna energija, ki predstavlja zelen, nizkoogljičen in zanesljiv vir energije. S to inovacijo so kot prvi na svetu razvili novo tehnologijo EPŽ za izdelavo superzlitine UTOPTI za jedrske aplikacije. Izdelku so zboljšali homogenost, mehanske in korozijske lastnosti, s čimer so povečali zanesljivost in trajnost končnih produktov.



Srebrna priznanja:

Ekstera d.o.o, O.P.S. Breznik d.o.o., Fakulteta za tehnologije polimerov: Matterra
Blagovna znamka Matterra je zasnovana na treh inovacijah, izdelanih iz biorazgradljivih materialov in obnovljivih virov. Servirna linija pušča minimalen vpliv na okolje. Izdelki so 100% reciklabilni in kompostabilni, s čimer odgovarjajo na izziv okoljske obremenitve zaradi plastičnih odpadkov, ki postaja vedno bolj pereč problem. Inovacija združuje večplastne rešitve, ki vključujejo zmanjševanje ogljičnega odtisa in spodbujanje gospodarstva.



Helios TBLUS d.o.o.: Premazi za kmetijsko in gradbeno mehanizacijo iz biološko obnovljivih virov
V podjetju so razvili in komercializirali različice najbolje prodajanih premazov za kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, ki temeljijo na vezivih iz biološko obnovljivih virov. V svojih lastnostih se ne razlikujejo od premazov, ki temeljijo na nafti. Inovacija je pomembna, saj je reciklaža nanesenih premazov za kovino praktično neizvedljiva in le veziva iz bioloških virov omogočajo prehod v krožno gospodarstvo. Ti premazi omogočajo zelen prehod podjetju Helios ter uporabnikom.



Impol 2000 d.d.: Aluminijeve zlitine ustvarjene z umetno intiligenco
Inovacija uvaja nov produkt in proces – načrtovanje in proizvodnjo gnetnih aluminijevih zlitin z alternativno sestavo, razvitih s pomočjo umetne inteligence. Za načrtovanje sestave, ki se sklada s sestavo scrapa, in procesnih parametrov so uporabili IWM in podatkovne baze o kemični sestavi, procesnih parametrov in želenem naboru lastnosti. Tako zasnovane zlitine so precejšnja novost in imajo velik tržni potencial.



Kolpa d.o.o., Metlika: Kerrock linija 1600
Razvoj tehnologije in investicija v novo linijo za proizvodnjo Kerrock plošč 1600 temelji na strateški usmeritvi nenehnega izboljševanja ter ponudbe izdelkov/inovativnih Kerrock plošč, ki jih konkurenca nima. Rezultat so avtomatizirani in digitalizirani proizvodni procesi, kar skrajša delovne procese in poveča produktivnost ter delovno storilnost zaposlenih. Zaradi boljšega izkoristka časa in materiala se je izrazito zmanjšala količina odpadkov in izmeta. Delovni procesi so tehnološko posodobljeni in so še bolj preusmerjeni na trajnostne cilje podjetja vključno z recikliranjem.



Kovis d.o.o.: X NET Zavorni disk za visoke hitrosti
Inovacija se nanaša na tehnično rešitev na svetovni ravni – kolesni zavorni disk za visoko-hitrostne vlake (350 km/h), katerega sestavni del je novo razvit prosto gibajoč očesni vijak, s katerimi je zavorni disk pritrjen na kolo vlaka. Novost je tudi hladilna konstrukcija XNET, pri kateri ima zavorni disk znatno nižje ventilacijske izgube in bo pripomogel k varčevanju pogonske energije. Inovacija je pomemben prispevek k prehodu v krožno gospodarstvo in k blažitvi podnebnih sprememb.



Talum d.d., Iskra PRO Kranj, d.o.o., Roboteh d.o.o., Tri Sense d.o.o., Comland d.o.o.: Stojni vid za proizvodnjo ulitkov brez napak
Inovacija VisionGuard združuje najnovejše tehnologije v proizvodnji aluminijastih ulitkov, omogoča »Zero defect« proizvodnjo z avtomatizacijo in zmanjšuje vpliv človeških napak. Z uporabo naprednih metod označevanja, mehanske obdelave in strojnega vida postavlja standarde v industriji, prispeva k razvoju in trajnostni rasti ter zagotavlja nenehno izboljševanje proizvodnega procesa.



TPV AUTOMOTIVE d.o.o., Novo mesto: S simulacijami podprt trajnostni razvoj komponente baterijskega paketa
V podjetju je bila s pomočjo numeričnih simulacij ter v skladu s smernicami trajnostnih lahkih gradenj razvita modularna zgradba nosilca inštalacij v baterijskem paketu. Slednja je bila zamenjava za obstoječo obliko, ki je bila tako s trdnostnega vidika kot tudi s stališča porabe materiala veliko slabša. Z vpeljavo inovativne oblike preoblikovancev so bile izpolnjene vse trdnostne zahteve, hkrati je bil dosežen tudi velik prihranek na materialni porabi.



WEILER Abrasives, umetni brusi in nekovine, d.o.o.: Digitalni procesni kontrolor
V podjetju so se odločili za uvajanje AGV kot orodje za preverjanje kakovosti svojih izdelkov. AGV se v proizvodnji giba avtonomno, ima nameščeno merilno napravo, ki služi za izvajanje meritev uravnoteženosti, debeline in mase izdelkov. Meritve potekajo na točno določenih merilnih mestih ob strojih. Predviden čas izvedbe meritve na posameznem merilnem mestu AGV izvaja od osem do deset minut. 



WEILER Abrasives, umetni brusi in nekovine, d.o.o.: METALYNX, TOROFLEX, TIGER 2.0 Naslednja stopnja evolucije na trgu abrazivov
Nove Weiler Abrasives vrhunske rezalne in brusne plošče, ki izboljšujejo delovno učinkovitost. Z visoko hitrostjo rezanja in brušenja ter do 40 % daljšo življenjsko dobo izdelka premagujejo delovno neučinkovitost. Inovativni indikator Optimum use line povečuje produktivnost. QR koda zagotavlja hiter dostop do varnostnih informacij. Olajšano rezanje in brušenje zmanjšujeta izčrpanost delavcev, omogočata primerljive rezultate ne glede na izkušnje ter zmanjšujeta potrebo po usposabljanju novih zaposlenih.

Bronasto priznanje:

Hidria d.o.o., podružnica Koper KC: Avtomatska univerzalna pakirna celica

Avtomatska pakirna celica je novost na mednarodnem trgu rešitev organizacije proizvodnje, saj naslavlja enega večjih izzivov moderne proizvodnje – pakiranje v neponovljivo embalažo. Plod razvoja lastne Hidriine tehnologije z inovativnim 3d vision sistemom omogoča pakiranje težkih polizdelkov v neponovljive namenske blistre ter palete. Rešitev je primerna za integracijo avtomobilske dobavne verige za najzahtevnejše izdelke 3d mobilnosti, ki zahtevajo visoko raven avtomatizacije ter 100% zanesljivost.

Vseem inovatorkam in inovatorjem iskrene čestitke!

Fotogalerija