Aktualne informacije za člane SRIP MATPRO

Informacije s področja vesolja - vprašalnik Bavarska, ESA Phi-Lab Austria - poziv, EU razpis: Innovdeplant, AIC Milano - katalog Indija

 

Z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije smo prejeli več informacij o aktualnih razpisih:

1. Tech to Market Entrepreneurship Programme - obvestilo izvajalcev izobraževanj in podpore za raziskovalce na tehnoloških področjih, ki imajo podjetniške ambicije
Program je v osnovi namenjen dobitnikom projektov Evropskega inovacijskega sveta (EIC), a so se v zadnjem času dogovorili, da je odprt tudi za sodelujoče na projektih 2. stebra Obzorja Evropa, kamor sodijo tudi projekti Grozda 4. Udeležba je brezplačna. Program EIC T2M Entrepreneurship (https://eic.eismea.eu/community/eic-bas-offer/eic-tech-market-services) ponuja vrsto izobraževalnih in podpornih pobud, namenjenih pomoči raziskovalcem s področja globoke tehnolgije  s podjetniškimi ambicijami. Tem raziskovalcem želijo pomagati razviti njihove inovacije, pospešiti njihove projekte ter pripraviti predloge visoke vrednosti in uspešne poslovne modele. To podporo zagotavljajo s prilagojenim usposabljanjem, mentorstvom, intervjuji z zainteresiranimi stranmi, odkrivanjem končnih uporabnikov/strank in strategijami za prilagajanje izdelka trgu. Program je namenjen upravičencem EIC, pred kratkim pa je bil odprt za druge projekte v okviru drugega stebra Horizon Europe in je brezplačen za vse udeležence. Trenutno imajo tri odprte razpise za prijave:

- EIC T2M Innovation Discovery Training (https://eic.eismea.eu/community/stories/open-call-join-eic-t2m-innovation-discovery-training-11th-edition)
Dvo-poldnevno usposabljanje, sestavljeno iz skupinskih srečanj, ki znanstvenikom na področju globoke tehnologije pomagajo pridobiti temeljne podjetniške veščine in se naučiti učinkovito predstavljati svoje ideje.
Datum: 4. in 8. november 2024
Rok za prijavo: 14. oktober 2024
Registracija: https://t2m.eismea.eu/program/eic-t2m-innovation-discovery-training-11/register

· EIC T2M Business Idea Validation Bootcamp
Štiritedenski zagonski tabor, ki vključuje kolektivne delavnice, ekipno usposabljanje in razgovore, namenjene krepitvi vrednosti vaše ponudbe in ponudbi prilagojene podpore za predhodno preverjanje vašega inovativnega poslovnega modela.
Datum: od 15. oktobra do 8. novembra 2024
Rok za prijavo: 10. oktober 2024
Registracija: https://t2m.eismea.eu/program/eic-t2m-business-idea-validation-bootcamp-4/register

- EIC T2M Business Validation Programme
Intenziven osemtedenski program, ki vključuje spletne tečaje, mojstrske tečaje, inštruiranje in intervjuje, osredotočene na tržno usmerjeno vrednost ponudbo, prilagajanje izdelka trgu in odkrivanje strank.
Datum: od 14. oktobra do 9. decembra 2024
Rok za prijavo: 4. oktober 2024
Registracija: https://t2m.eismea.eu/program/eic-t2m-business-validation-programme-4/register

2- Predstavitev osnutka Strateške raziskovalne in inovacijske agende elektronskih komponent in sistemov (ECS SRIA) za leto 2025, 17. 10. 2024
Pripravila so jo pripravila tri industrijska združenja AENEAS, EPoSS in INSIDE. Delavnica bo potekala 17. oktobra med 15. in 17.30 uro. Na delavnici boste lahko podali tudi vaše predloge za izboljšanje vsebine dokumenta. ECS SRIA sicer opisuje glavne izzive in prednostne naloge ter potrebna prizadevanja za raziskave, razvoj in inovacije na področju elektronskih komponent in sistemov. ECS SRIA se vsako leto posodobi, da odraža tržne trende, dinamiko industrije, razvoj tehnologije, področja uporabe in dolgoročno vizijo. Več: https://www.smart-systems-integration.org/event/save-date-ecs-sria-2025-workshop-october-17-2024
Registracija: https://vdivdeit.webex.com/weblink/register/r740a2ede16babb47b88e737e49de08ac

3. Nove poslovne misije na Japonsko in v Južno Korejo
Poslovne misije organizira EU Business Hub: 
- 17 - 21 February 2025, Tokyo, Japan: Smart Energy Week Spring 2025,
- 17- 21 March 2025, Seoul, The Republic of Korea – Healthcare and Medical Equipment Korea
- 21 - 25 April 2025, Tokyo, Japan – Japan IT Week.
Več: Missions Catalogue | EU Business Hub (https://eubusinesshub.eu/missions-catalogue)

Razpis Empowering SMEs 2024
K prijavi vabijo mala in srednje velika podjetja (MSP), vključno z novoustanovljenimi podjetji, ki so pripravljena razširiti svoje poslovanje z obravnavanjem industrijskih izzivov in prispevanjem h konkurenčnemu in trajnostnemu evropskemu proizvodnemu sektorju.
Rok za prijave je 18. 11. 2024.
Več: https://www.eitmanufacturing.eu/calls/empowering-smes-2024/

5. Razpis pobude EIT za visokošolske institucije (HEI)
Razpis je namenjen izboljšanju kakovosti in konkurenčnosti evropskega visokošolskega izobraževanja ter krepitvi sodelovanja med visokošolskimi ustanovami in podjetji.
Rok za prijave je 12. 12. 2024.
Za pomoč prijaviteljem pri prijavah bo organiziranih več info dogodkov.
Več: https://eit-hei.eu/calls/call-for-proposals-4/

6. Drugi poziv ESA Phi-Lab Austria
ESA Phi-Lab Austria, kompetenčni center za komercializacijo vesoljskih naprednih tehnologij, je
nedavno objavil 2. poziv. Sprejemajo prijave/partnerje iz vseh držav ESA.
Več: https://esaphilab.at

7. EU razpis: Innovdeplant
Pričakovani rezultat razpisa:
Nastavljive antene so ključni element satelitov, ki jim omogočajo sprejemanje in oddajanje podatkov. Pomembni so za vse vrste vesoljskih aplikacij, kot so navigacija, opazovanje Zemlje, znanost in obramba. Tehnologija, uporabljena na vesoljskih antenah, je lahko uporabna tudi na civilnem, kopenskem trgu.
Povezave:
- EU F&T Portal: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/pppa-2024-innovdeplant
- EuroAccess portal: https://www.euro-access.eu/en/calls/1508/INNOVDEPLANT

 

Fotogalerija